Når du optager et lån i banken eller et andet sted, er det almindeligt at se på renten og ud fra denne vurdere, om lånet er dyrt eller ej. Men det er ikke altid, at den laveste rente også sikrer det bedste lån. I denne artikel gennemgår vi to forskellige typer af renter, og vi forklarer også, hvordan du kan være sikker på at finde det bedste og billigste lån til netop dig.
Hvad er renter udtryk for?
De fleste kender ordet rente og ved, at det er noget, man betaler, når man har optaget et lån. Renter er samtidig et udtryk for den risiko, låneudbyderen tager, når de låner penge ud. Jo højere renten er, desto større risiko løber de. Renten er derfor prisen på lånet.
De højeste renter findes ved kviklån, mikrolån og andre lån, der tages online. Disse lån stilles normalt uden sikkerhed, hvilket får renten til at stige. Når en bank eller et pengeinstitut låner penge ud uden sikkerhed, løber de en større risiko, og det får renten til at stige.
Lån i banken og hos et realkreditinstitut stilles med sikkerhed og betales normalt tilbage over en periode på flere år, og derfor kan de tilbyde en lavere rente.
Fast og variabel rente
Overordnet kan du optage lån med to forskellige typer af renter: variable og faste. Vi gennemgår her de to typer.
Lån med variabel rente
En variabel rente reguleres efter markedet. Hvis du optager et lån med en variabel rente, kan du altså risikere, at du pludselig skal betale mere i renter. Du kan til gengæld også komme ud for, at renten falder, og at dit lån derved bliver billigere.
Lån med fast rente
Har du optaget et lån med en fast rente, er du sikker på størrelsen på din månedlige ydelse i hele betalingsperioden. Det kan være en fordel, fordi du på den måde får et bedre overblik over, hvornår du har betalt hele lånet ud. Til gengæld kan det være en ulempe, hvis du har optaget et lån med en for høj rente. På den måde bliver det dyrt for dig igennem hele afdragsperioden.
Læs også: Få styr på din økonomi i 2020.
Sikrer en lav rente et billigt lån?
Selvom man skulle tro det, betyder en lav rente ikke nødvendigvis, at du også får et billigt lån. Renten betaler du hver måned som betaling for den service, låneudbyderen yder dig. Der er dog næsten altid månedlige gebyrer, der kan løbe op i rigtig mange penge.
Derudover kan oprettelsesgebyret også koste dig rigtig mange penge. Låner du 100.000 kr., er det ikke ualmindeligt, at oprettelsesgebyret kommer op på 10.000 kr. Det er rigtig mange penge, og du bør derfor være opmærksom på alle ekstraomkostninger, når du vælger lån.
Som hovedregel bør du ikke bekymre dig, hvis din rente ligger på mellem 5 og 15 %. Kommer renten på dit lån over 15 %, begynder lånet at blive dyrt, og det kan koste dig mange penge i længden. Er renten f.eks. på mere end 20 %, er du blevet vurderet til at være mindre kreditværdig end andre med en lavere rente. At være kreditværdig vil sige at kunne betale et eventuelt lån tilbage.
Hver gang du låner penge, foretager låneudbyderen en kreditvurdering af dig. Det gør de, så de er sikre på ikke at låne penge ud til en person, der ikke kan betale dem tilbage igen.
Læs også: Hvad er en kreditvurdering?
Det kan dog i nogle tilfælde være i orden at optage et lån med en relativ høj rente. I et sådant tilfælde skal alle andre omkostninger såsom gebyrer være lave.
En god måde at finde ud af, hvor store de samlede omkostninger ved et lån er ved at se på ÅOP’en.
Hvad siger ÅOP’en om prisen på et lån?
Tallet for ÅOP dækker over de samlede udgifter, der årligt er ved lånet i forhold til det lånte beløb. Eftersom alle omkostninger er medregnet i ÅOP’en, er det bedre at se på ÅOP’en, når du skal finde det bedste lån.
Det er en god idé at gå efter et lån, hvor renten og ÅOP’en ligger tæt på hinanden. Det er nemlig et udtryk for, at der er få ekstraomkostninger ved lånet.
Kan alle ansøge om lån?
Når du har fundet ud af, hvordan du skal tolke tallet for ÅOP og renten, kan du begynde at lede efter lån. Det er dog ikke sikkert, at du kan få lov til at optage et. Alle låneudbydere har forskellige regler for, hvem der kan få lov til at låne penge hos dem. Kravene er opstillet som en sikkerhed for både långiveren og dig som låntager. Nogle af de krav, der går igen hos flere udbydere, gennemgår vi nedenfor.
Læs også: Hvordan øger du chancen for at få et lån?
Alder
For at låne penge skal man minimum være fyldt 18 år. Nogle långivere kræver dog, at man er ældre. Det skyldes, at ens økonomi skal være stabil nok, til at lånet kan betales tilbage.
Krav om indtægt
Hos langt de fleste låneudbydere skal man have en særlig indtægt for at få lov til at låne penge hos dem. Kravet er nogle steder minimum 120.000 kr. om året, mens tallet er højere hos andre. Det er vigtigt med en stabil indtægt, når man skal låne penge – ellers kan det være svært at betale lånet tilbage igen.
Dansk bopæl og dansk CPR-nummer
For rigtig mange låneudbydere er det også vigtigt, at låntageren har en dansk bopæl og et dansk CPR-nummer. Kravet er sat, så låneudbyderen kan være sikker på at få sine penge tilbage.
Ingen RKI-registrering
RKI er et register over dårlige betalere. Det er langt de færreste låneudbydere, der låner penge ud til personer, der er registreret i RKI. Står du registreret i RKI, bør du derfor fokusere på at få indfriet din eksisterende gæld, før du optager ny.
Find det bedste lån med GOLoan
Hvis du ønsker at finde det billigste lån, er det en rigtig god idé at sammenligne flere lån, inden du bestemmer dig. Det kan du bl.a. gøre med GOLoans service, som er helt gratis. Det fungerer på den måde, at du indtaster, hvor man penge du ønsker at låne, og hvor længe du vil være om at betale lånet ud. Herefter indhenter GOLoan til dig, der passer til dine kriterier. Du modtager op mod tre tilbud fra forskellige låneudbydere, og du betaler først i det sekund, du godkender låneaftalen.
Ansøg hos GOLoan her.
Du kan også samle dine lån i ét, hvis du har flere lån hos forskellige kreditorer. Det bliver hurtigt uoverskueligt med mange månedlige afdrag. Derudover bruger du mange penge på at betale renter og gebyrer til flere forskellige låneudbydere. Alt dette kan du undgå ved at oprette et samlelån hos GOLoan.
Læs også: Sådan slipper du af med dyr klatgæld.