Et nyt år giver ny motivation. Har du svært ved at danne dig et overblik over din økonomiske situation, kan årsskiftet være startskuddet til, at du endelig får styr på din økonomi. Men det kan være svært at vide, hvor man skal begynde.
I denne artikel giver vi gode råd til, hvordan du nemmest lærer at holde styr på din økonomi, og vi forklarer også, hvordan du kan låne penge til et samlelån, hvis det giver mening for din økonomi. Alt dette giver dig god mulighed for at få styr på din økonomi i 2023.
Læg et budget
Det første skridt mod at få styr på din økonomi er, at du skal finde ud af, hvordan dine penge bruges. Det lyder måske simpelt, men ikke desto mindre bliver de fleste overraskede over at se, hvad deres penge egentlig går til. Hvis du ønsker at få overblik over din økonomi, er det en god idé at starte med at lægge et budget over dine udgifter og indtægter.
Læs også: Læg et budget, der holder.
Start med at samle alle dine faste udgifter. Disse trækker du fra dine indtægter, og på den måde får du dit rådighedsbeløb. Det er disse penge, du hver måned har til rådighed og kan bruge på mad, udflugter, gaver, uforudsete udgifter osv.
Det er dog også fra dette beløb, du skal finde penge til at betale dine kreditorer. Hvis dit rådighedsbeløb er meget småt, kan du overveje, om der er steder i din økonomi, hvor du kan spare penge.
Det er nemmest at få overblik over din økonomi ved fysisk at skrive alle udgifter og indtægter ned. Det kan du f.eks. gøre på en computer, hvor du løbende kan rette i budgettet, hvis visse poster pludselig ændrer sig.
Vurder, hvor du kan spare penge
Efter at have fået visualiseret, hvordan du bruger dine penge, har du forhåbentlig fået et overblik over, hvilke poster du eventuelt bruger for mange penge på. Dit forbrug på mad- og diverseposterne er typisk et sted, hvor der er mange penge at spare. Med struktur og planlægning er det nemt at hente et par hundrede kroner ned fra hver af posterne.
Læs også: Husholdningsbudget (gratis Excel-skabelon).
Det kan også være, at du har flere faste udgifter, end du behøver. Hvis du mangler penge, kan det f.eks. være en god idé at afmelde streamingtjenester eller andre faste abonnementer, som du hver måned betaler penge til. Derudover kan du overveje, om det er en mulighed at skille dig af med bilen og i stedet cykle eller tage offentlig transport på arbejde.
Alt dette og mere kan hjælpe dig til at spare penge hver eneste måned og på den måde komme et skridt tættere på at få styr på din økonomi i 2023.
Få styr på din gæld i 2023
Det er sjældent nok bare at spare på et par økonomiske poster for at få styr på økonomien. Ofte er det gælden, der tynger økonomien nedad, og derfor er det oplagt at se på, hvordan man kan få nedbragt denne.
Læs også: Sådan slipper du af med dyr klatgæld.
Hvilken gæld skal du afvikle først?
Hvis du gerne vil have styr på din økonomi i 2023, men ikke ved, hvor du skal starte, er der heldigvis hjælp at hente. Som hovedregel skal du forsøge at komme af med din gæld så hurtigt som muligt på en måde, som din økonomi tillader.
Står du i en situation, hvor du skylder penge til flere forskellige kreditorer, kan det dog være svært at vide, hvilken gæld du skal afvikle først. Hvis du har råd til det, er det naturligvis bedst at afvikle på hele gælden. Hvis dette ikke er en mulighed, bør du starte med at se på renterne på de forskellige lån.
Læs også: Hvilken gæld skal du afvikle først?
Start med det dyreste lån
Nogle lån har lavere renter end andre, men når du skal afvikle på din gæld, bør du starte med det lån med den højeste rente og den højeste ÅOP. Det er nemlig det lån, der koster dig flest penge hver eneste måned. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og svarer til alle de udgifter, du årligt betaler i forhold til det lånte beløb.
Læs mere om ÅOP her.
Efter at have betalt de dyreste lån ud kan du begynde at afdrage på de lidt billigere lån. De billige lån er typisk også de største. Det vigtigste, når du begynder at afdrage på din gæld, er at have en afbetalingsplan klar for hele din gæld. På den måde ender du ikke med at stå med et lån, som du ikke har råd til at betale af på.
Saml din gæld
Det er nemt at miste overblikket over økonomien, hvis man har mange lån flere forskellige steder. Det føles hurtigt som om, man kaster penge ned i et sort hul, og at man aldrig kommer af med gælden.
De mange renter og månedlige gebyrer kan løbe op i rigtig mange penge. Derfor bør du overveje, hvordan du nemmest sparer flest muligt penge. Det er f.eks. en rigtig god idé at overveje at samle din gæld i ét lån. Det kaldes et samlelån og tilbydes af flere og flere banker – både fysiske og online. Et samlelån gør det nemmere for dig at få styr på din økonomi.
Hvordan fungerer samlelån?
Samlelån fungerer sådan, at du først optager et lån hos en fysisk eller online bank. Derefter indfrier denne bank hele din tidligere gæld og samler den i et enkelt lån hos dem. Det sparer dig for mange penge i renter og gebyrer og kan give ro i en ellers økonomisk presset hverdag. Et samlelån kan betale sig for rigtig mange mennesker, og derfor vælger flere og flere at gøre det.
Samlelån giver både mere økonomisk frihed og et større overblik. Det er desuden en fordel for både dig og banken med et samlelån. Du slipper for at betale unødvendigt mange penge i renter og gebyrer. Banken udlåner et større beløb og får derfor også et større månedligt afdrag fra dig som forbruger.
Læs også: Bør du samle dine lån?
Hvor kan du optage et samlelån?
Rigtig mange banker tilbyder i øjeblikket samlelån. Du kan bl.a. samle dine lån hos GOLoan, hvor du kan samle lån på op til 500.000 kr.
Ansøgningsprocessen er simpel, og du bliver kun bedt om at udfylde de relevante oplysninger.
Du kan altid og helt gratis ansøge om et samlelån hos GOLoan. Godkendes du til et lån, modtager du tilbud fra op til tre forskellige banker, der alle gerne vil hjælpe dig. Du vurderer herefter, om der er et af tilbuddene, der matcher dine behov.
Dine tidligere lån vil derefter blive indfriet, og dit samlelån vil være meget mere overskueligt at komme af med. Ansøg om et samlelån hos GOLoan her og kom et skridt tættere på at få styr på din økonomi i 2023.
Læs også: Hvorfor optager man et kviklån?