Se alternativer til forældrekøb her | find et billigt lån | Goloan

Udgivet den

Hvis du køber en bolig, som du ønsker at leje ud til dit barn, så kaldes det et forældrekøb.

For mange, kan det være svært at finde en lejebolig, og at blive godkendt til større boliglån som ung. Derfor vælger mange forældre at lave et forældrekøb. Det kan dermed gøre, at barnet kommer ind på boligmarkedet, og undgår dyre huslejer og bolighajer. Hvis boligen stiger i værdi, kan det yderligere være en investering for dig som boligejer.

Hvordan financierer man et forældrekøb?

Når du skal til at finansiere et forældrekøb, så vil det være et krav, at du har en stabil økonomi. Størstedelen af dem som foretager et forældrekøb, ejer allerede deres egen bolig. Derigennem kan der være et økonomisk råderum gennem friværdien i deres egen bolig.

At du ejer et aktiv i form af en bolig, kan gøre at din kreditvurdering bliver påvirket positivt. Selv når du allerede har et boliglån, og din gældsfaktor er højere, vil bankerne lægge vægt på, hvad du ejer af aktiver, når du ønsker at søge om et nyt lån.

Dog gælder 5%-reglen for udbetaling også ved forældrekøb, hvilket du skal huske at være opmærksom på. Derfor kan finansieringen sammensættes på forskellige måder. Mange finansierer 20% af købet med en opsparing eller gennem lån i deres boligs friværdi. De sidste 80% af købet kan finansieres gennem et realkreditlån.

Hvilke regler er der ved forældrekøb?

Det er vigtigt at du ved forældrekøb, er opmærksom på en række regler. Væsentligst skal du vide, at forældrekøb nødvendigvis ikke skal være til dit barn. Hvis du har købt en bolig og fremlejer den til andre nærtstående personer, vil det også kunne være dækket af reglerne for forældre køb.

Det vil også kunne være dækket af reglerne for forældrekøb, hvis du har købt en bolig og fremlejer den til andre nærtstående personer som:

  • Dine forældre og deres ægtefæller
  • Dine børns ægtefæller
  • Din bedsteforældre & deres ægtefæller
  • Dine børnebørn og deres ægtefæller

Det er vigtigt at du undersøger udlejningsmuligheder, inden du køber en bolig. Hos enkelte ejer- eller andelsforeninger, vil der nemlig kunne være særlige vedtægts betingelser, så det ikke er tilladt at fremleje andels- eller ejerlejligheder.

Dernæst er det vigtigt, at du sætter dig ind i reglerne for beskatning i forbindelse med forældrekøb både ved køb, fremleje og salg af bolig.

Beskatning af forældrekøb

Hvis du har foretaget et forældrekøb, og dermed lejer boligen ud til dit barn, ven mv., bliver du automatisk set som selvstændig erhvervsdrivende af Skat. Derfor skal du altid betale skat af alle dine lejeindtægter. Dog vil du ikke skulle betale ejendomsværdiskat af boligen, som du udlejer.

Uanset hvilken person du udlejer boligen til, skal du betale skat af hvad der svarer til markedslejen. Det vil være uanset om den aftalte leje er lavere end markedslejen.

Gennem et forældrekøb, kan du blive beskattet efter:

  • Almindelige skatteregler
  • Virksomhedsordningen
  • Kapitalafkastordningen

Selvom de fleste forældrekøb er med ejerbolig, så kan du også købe en andelsbolig som forældrekøb. Det er dog vigtigt, at du tjekker foreningens vedtægter, inden du køber en andelslejlighed som forældrekøb, da det ikke er alle andelsforeninger der tillader forældrekøb. Ligeledes tillader ikke alle andelsforeninger fremleje af bolig. Det er vigtigt at huske på, hvis du har planer om at fremleje et værelse i andelsboligen.

Fremleje af værelse

Det vil som udgangspunkt være muligt for dit barn at fremleje værelser i boligen. Ved at dele den fastsatte markedsleje, kan lejen blive lavere per person. Indtægten vil som udgangspunkt være skattefrit for dit barn, hvis dit barn har valgt at fremleje et værelse i boligen, så længe lejeindtægterne udgør mindre en 2/3 af de samlede huslejeomkostninger.

Hvis I fremlejer værelser i boligen, skal i huske at være opmærksomme på:

  • Nedsætning af boligstøtte
  • At det kun vil være én af beboerne der kan modtage boligsikring

Den fungerende udlejer og ansvarlige for eventuelle skader forbundet til fremleje, vil være dit barn eller nærtstående. Derfor bør der laves en lejekontrakt med vilkår og husleje forklaret.

Salg af bolig ved forældrekøb

Hvis du ønsker at sælge en bolig ved forældrekøb, som du ikke selv har boet i, skal der betales skat af fortjenesten.

Ved parcelhusreglen har du mulighed for at sælge boligen skattefrit. Det kræver dog at du har boet i boligen i hele eller perioder af den tid, som du har ejet den i. Derudover skal boligens samlede grundareal være under 1.400.

Det er vigtigt at salgsprisen følger markedsværdien, hvis du gerne vil sælge boligen til dit barn eller en anden nærtstående person. Det vil ses som en gave, hvis du sælger boligen under markedsværdien. Derfor skal dit barn eller nærtstående person betale gaveafgift i forbindelse med boligkøbet.

 

Du kan få flere råd til hus & have her.