Hvad koster det at have en bil?

Udgivet den

Det løber hurtigt op i mange penge at have en bil. Det ved de fleste. Men præcis, hvor meget det koster, kommer an på meget forskelligt. Biltypen, hvor meget brændstof du bruger og din forsikring påvirker alle, hvor meget du skal betale.

Læs denne artikel, hvor vi gennemgår de forventede udgifter, og bliv klogere på, hvad det koster at have bil.

Hvilke udgifter er der?

Når du køber en ny bil, må du forvente forskellige udgifter forbundet med den. Men hvad præcis koster det at have en bil? Groft set kan man opdele udgifterne i faste og variable. Derudover er der en udgift, mange ikke tænker over, når de køber ny bil: værditabet.

Vi gennemgår alt dette i nedenstående afsnit.

Læs også: Hvad koster det at låne penge?

Faste udgifter

De faste udgifter dækker alt det, du skal betale for, som du kender prisen på på forhånd. Det er udgifter, som du planlægge at skulle betale. Det kan du f.eks. gøre ved at lægge et budget. Vi har samlet nogle af de faste udgifter, du kan forvente i forbindelse med et bilkøb.

Syn 

Første gang, din bil indkaldes til syn, er fire år efter indregistreringen. Derefter skal den synes cirka hvert andet år. Prisen for et syn kan variere meget, men normalt ligger det på cirka 400 kr. Det er dog prisen for et syn, hvor der ikke er opdaget fejl, der skal repareres.

Udgifter til værkstedsreparationer hører til under Variable udgifter, og de gennemgås senere.

Forsikring

Når du har en bil, er noget af det vigtigste, at du er dækket af en forsikring, hvis uheldet skulle være ude. Prisen på din bilforsikring afhænger af meget forskelligt.

Især bilens model har betydning for forsikringens pris. Forsikringsselskabet vurderer de udgifter og risici, der er forbundet med din bil, hvis du kommer ud for et uheld. 

Udgifter til lån

Udover at skulle betale for syn og forsikringer, har mange bilejere udgifter til et billån.

Det er sjældent, at folk har pengene stående på kontoen til at købe en ny bil, og derfor har man brug for at låne penge.

Hver måned skal der betales et afdrag, og det skal du have råd til, når du køber din nye bil.

Afgifter

Når du ejer en bil i Danmark, skal du betale enten grøn ejerafgift eller vægtafgift. Hvilken af de to afgifter, du skal betale, afhænger af bilens type.

Vægtafgift

Hvis bilen er fra før den 1. juli 1997, skal man betale vægtafgift. Afgiften beregnes ud fra bilens vægt. Det betyder, at jo tungere en bil, desto højere vægtafgift. Det er værd at overveje, om du har råd til at betale en høj vægtafgift, når du skal ud og købe bil.

Hovedreglen er, at afgifter er højere på ældre biler end på nye. Afgiftens størrelse afhænger dog også af bilens brændstoftype.

Grøn ejerafgift

Grøn ejerafgift skal betales for alle køretøjer med dansk nummerplade, der første gang er indregistreret efter 1. juli 1997. Afgiftens størrelse udregnes på baggrund af bilens brændstofforbrug.

Afgifter på nyere biler

I 2017 blev registreringsaftalen ændret, hvilket havde betydning for afgiftens størrelse på nyere biler. Ændringerne trådte i kraft den 1. juli 2018 og betød for nyere biler, at den grønne ejerafgift steg. Aftalen gælder for biler registreret fra den 3. oktober 2017 og frem.

Udregn størrelsen på afgiften

Det lyder måske besværligt at udregne størrelsen på din bils afgift. Men heldigvis er det ikke noget, du selv skal gøre. I stedet kan du gøre det på Skats hjemmeside.

Der indtaster du selv oplysninger om bilen, og på baggrund af dette udregnes afgiften.

Diverse udgifter

Denne post dækker over forskellige udgifter som parkering, bilvask osv. Det er udgifter, der varierer meget, og derfor kan man tro, at de hører hjemme under Variable udgifter. De er medtaget under Faste udgifter her, fordi vi antager, at man kender et nogenlunde fast beløb til disse poster.

Hvis du bor et sted, hvor du hver aften skal betale for parkering, ved du, hvor meget der skal betales hver dag. På samme måde ved du måske også, at din bil trænger til en vask hver anden måned.

Medlemskab af vejhjælp

Rigtig mange vælger et medlemskab af vejhjælp, så de er sikre på at kunne få hjælp, hvis bilen pludselig går i stå.

Det er en rigtig god idé at tilmelde sin bil til vejhjælp, og derfor bør man medregne denne udgift i sit budget.

Læs også: Læg et budget, der holder.

Variable

De variable udgifter ændres løbende og bestemmes af den biltype, du har og af den måde, du kører på.

Brændstof

Dit brændstofforbrug er en af de største variable udgifter. Hvor meget du bruger på denne udgiftspost, afhænger af, hvilken brændstoftype din bil bruger, hvor langt din bil kører på literen osv.

Diesel er billigere end benzin, men til gengæld er dieselbiler også lidt dyrere end benzinbiler.

Uforudsete udgifter

Uforudsete udgifter dækker primært over værkstedsregninger. Det er en post, der hurtigt kan løbe op i mange penge.

Husk at få bilen synet, når den trænger. Det kan nemlig spare dig for mange penge i det lange løb.

Udover værkstedsregninger er udgifter til nye dæk også en udgift, der pludselig kan komme. De bliver nemlig slidt med tiden. Derfor er det en god idé at lægge penge til side, så der er råd, når tiden kommer til nye dæk.

Værditabet

Værditabet ved at have en bil er faktisk en af de største udgifter. Langt de fleste glemmer dog helt, at den eksisterer. Værditabet svarer til det beløb, din bil har tabt i værdi, når du skal sælge den.

Der er et værditab ved stort set alle bilkøb. Når du køber en ny bil, taber den værdi, så snart du kører den ud fra værkstedet.

Forvent aldrig at kunne få det samme for bilen, som du i sin tid gav for den. En bil er nemlig ikke en investering men i stedet et transportmiddel, der skal fragte dig fra a til b.

Selvom du ikke direkte mærker værditabet, som en udgift, mens du har bilen, er det vigtigt at medregne det. Men det er stadig en udgift, som bør medtænke, når du skal købe ny bil.

Elbiler og hybridbiler

El- og hybridbiler er bedre for miljøet end de klassiske benzin- og dieseldrevne biler. Men der følger i langt de fleste tilfælde mange af de samme udgifter med som ved almindelige personbiler. Du skal stadig lægge penge til side til syn, forsikringer, vejhjælpsmedlemskaber osv.

I 2016 vedtog folketinget en lov, der ikke længere fritog elbiler for at betale ejerafgift. Loven var oprindeligt indført for at få flere til at køre grønnere med en elbil.

Derudover ændrede man beregningen for grøn ejerafgift for plug-in-hybridbiler. Det betyder, at der nu bliver taget højde for elforbruget, når man skal beregne brændstofforbruget.

Måden, hvorpå afgiften udregnes, er ved at omregne det elektriske forbrug pr. kilometer til antal kilometer pr. liter brændstof.

Hvilken bil skal du vælge?

Bilmarkedet er næsten uendeligt stort. Derfor kan det være svært at vælge, hvilken bil du skal købe. Udover selve bilmærket og modellen bør du skelne mellem to parametre, når du køber bil:

  • Benzin eller diesel
  • Ny eller brugt

Benzin eller diesel?

Hvilken biltype, du vælger, har betydning for, hvor meget din bil kommer til at koste dig. Overordnet skelner man mellem benzin- og dieselbiler (når man ser bort fra hybrid- og elbiler). Benzinbiler er lidt billigere end dieselbiler at indkøbe, men til gengæld er benzin dyrere end diesel.

Det er en god ide at overveje, hvor langt på literen du gerne vil have din bil til at køre, inden du køber en. Hvis du skal køre langt hver dag, kan det være en idé at købe en dieselbil, fordi du oftere skal købe brændstof.

Dieselbiler egner sig også bedre til længere ture end benzinbiler. Hvis du ved, at der er meget køkørsel, bør du købe en benzinbil. Dieselbiler har nemlig ikke godt af den slags kørsel i længden.

Hvis du vælger en dieselbil, skal du være opmærksom på, at du skal betale udligningsafgift. Afgiften er lavet for at korrigere forskellen mellem prisen på diesel og benzin. Det betyder, at når prisen på diesel stiger, vil udligningsafgiften falde.

Ny eller brugt?

Når du leder efter den helt rigtige bil, kan du overveje, om den skal være ny eller brugt. I mange tilfælde kan man nøjes med en brugt bil, hvis man ikke skal køre langt hver dag. Brugte biler er typisk dyrere i vægt- eller grøn ejerafgift end nyere biler, og der kan være flere udgifter til reparationer.

Man kan dog sagtens spare mange penge ved at købe en brugt bil. Hvis du ikke skal køre langt hver dag, kan du med fordel undersøge mulighederne for en brugt bil.

Det er en god idé at købe en ny bil, hvis du forventer at have den i lang tid. Hvis du skal køre langt på arbejde hver dag, betaler det sig ofte at købe en ny bil. Der går nemlig længere tid, før den bliver slidt. Udover det kan du også forvente færre værkstedsregninger.

Medtænk også, hvor mange kilometer du kører dagligt. Nyere biler kører længere på literen, og derfor kan det være en god investering at købe en nyere bil, som kører længere på literen. Overvej derfor dine kørselsvaner og vurder, om du har brug for en ny eller brugt bil.

Hvordan finansierer jeg en ny bil?

Biler er ikke billige, og derfor skal du naturligvis have råd til det, inden du køber en. Mange vælger at finansiere deres bil gennem et lån. Det kan være hos banken, men du kan også tage et lån online.

Læs også: Hvad bør du overveje, inden du optager et lån?

Det hjælper vi dig med hos GOLoan. Her kan du låne op til 300.000 kr. til at finansiere din drømmebil.

Det er gratis at ansøge, og vi indhenter tilbud fra forskellige banker til dig. Derefter vælger du selv det lån, der passer bedst til dig.

Ansøg her allerede nu.