Lær at gennemskue forskellen på debitor og kreditor

Udgivet den

En debitor er en betegnelse for en person eller virksomhed, som skylder penge til en kreditor. Det er en betegnelse som normalt bruges i forbindelse med låneforhold og regnskabsmæssige sammenhænge. Når der snakkes om at skylde penge til en kreditor, vil det oftest være i forbindelse til optagelse af et lån.

Hvornår er man en debitor?

Når man f.eks. skylder penge grundet et boliglån for et huskøb eller banklån, vil man automatisk blive debitor. Det at bruge betegnelsen debitor, er en anden måde at sige, at du indgår i en gældsrelation og dermed skylder penge til en kreditor. Indtil din gæld er indfriet, vil du altså være debitor.

Hvad er forskellen så på kreditor og debitor?

Du bliver betegnet som debitor, hvis du tager et lån hos en udbyder. Omvendt bliver din låneudbyder betegnet som kreditor. Du vil derfor være kreditor, hvis du vælger at låne penge i banken.

Det kan derfor ridses op således. Debitor er den som skylder penge, og kreditor er den som har penge til gode. Kreditorer kan for eksempel være:

  • Private virksomheder som f.eks. en bank eller et finansinstitut
  • Inkassovirksomheder ved overdragelse af misligholdt gæld
  • Det offentlig i forbindelse med SU-lån, skattegæld eller ubetalte sagsomkostninger

Hvad hvis du misligholder din gæld som debitor?

Det er vigtigt, at du fortsætter med at betale af på din gæld, hvis du skylder penge til en eller flere kreditorer. Hvis du misligholder din gæld, kan rykkergebyrer blive pålagt. Det kan altså forøge gælden yderligere. Udover mulig forøgelse af din gæld, vil du risikere at blive registreret som dårlig betaler. Det kan påvirke dine fremtidige lånemuligheder.

Derfor er det vigtigt, at du i sådanne tilfælde, kontakter dine kreditorer for at løse problemet. Kreditorer vil altid være løsningsorienteret, så du får mulighed for at betale din gæld af. Derfor er det tit muligt at lave nye aftaler, som vil resultere i, at du kan betale gælden tilbage til dine kreditorer.

 

Du kan få flere råd til bedre økonomi her.