Læs hvordan du kommer ud af RKI her | Goloan

Udgivet den

Rigtig mange mennesker havner i RKI. Det er et register over dårlige betalere, som man ender i, hvis man ikke kan betale sine afdrag på f.eks. lån i en længere periode. Vi gennemgår i denne artikel, hvad RKI er, hvordan man havner der, og ikke mindst hvordan man slettes igen fra registret. Derudover forklarer vi også, hvorfor RKI kan være en fordel for nogle.

Hvad er RKI?

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information. Det er et register over dårlige betalere, som er ejet af Experian. Man havner i RKI, hvis man i en længere periode ikke har overholdt sine betalingsaftaler. Banker, virksomheder, der arbejder med lån og lign., osv. er kunder i RKI og kan se, hvem der står registreret.

Eftersom man først kan låne penge, når man er fyldt 18 år, er det også minimumsalderen for at være registreret i RKI.

I RKI findes to registre: det åbne og det lukkede.

Det åbne register

Man bliver registreret i det åbne register, hvis man skylder mere end 1.000 kr. Når man står i det åbne register, kan alle RKI’s kunder se registreringen.

Det lukkede register

Det lukkede register er for dem, der skylder mindre end 1.000 kr. Står du i det lukkede register, er dine oplysninger ikke tilgængelige for RKI’s kunder.

Læs også: Sådan låner du penge online.

Hvordan ender man i RKI?

En kreditor kan indberette en til RKI, hvis de har sendt tre skriftlige rykkere til personen, der skylder dem penge. Derudover skal der i den sidste rykker være advaret om indberetning til RKI-registret. Beløbet skal desuden være over 200 kr., og begge parter skal være enige i, at skyldneren skylder penge til virksomheden.

Offentlige myndigheder kan indberette personer til RKI, hvis de vil inddrive offentlig gæld. For at dette kan ske, skal gælden dog være på minimum 7.500 kr. Derudover skal der gå fire uger, fra at skyldneren advares om RKI-indberetning, til at registreringen finder sted.

Konsekvenser ved at stå i RKI

Den største konsekvens ved at stå i RKI omhandler ens lånemuligheder. Når man står i RKI, får man svært ved at få lov til at låne penge i banken og online. Derudover kan man få problemer med at oprette telefonabonnementer, og det er ikke sikkert, at alle håndværkere har lyst til at arbejde for en.

Hvordan kommer man ud af RKI?

Der er desværre ingen magisk løsning på, hvordan man kommer ud af RKI, selvom det naturligvis er muligt at komme ud. Der findes to måder, hvorpå man kan komme ud af RKI.

Den første er at betale det eller de lån ud, som du skylder. Når du har gjort dette slettes du fra registret. Husk dog at sikre dig, at låneudbyderen indberetter, at din gæld nu er udbetalt. Det er nemlig deres ansvar at sørge for, at du fjernes igen.

Udover at betale gælden ud fjernes man også automatisk fra registret efter fem år. Efter de fem år er du slettet fra registret, men du skal stadig betale din gæld.

RKI-registrering kan være en fordel

Selvom det kan lyde voldsomt at stå i et register over dårlige betalere, kan det faktisk være en fordel for nogle. Med en registrering i RKI er det nemlig meget svært at få lov til at låne penge. Hvis man har svært ved at holde sig fra at optage lån, og man generelt er impulsiv, når det kommer til indkøb, kan det derfor være en hjælp at være registreret i RKI.

Tjek, om du er registreret i RKI her.

Findes der andre registre end RKI?

Udover RKI findes også Debitorregistret. Debitorregistret er en del af Bisnode-koncernen. Det er de to største registre over dårlige betalere i Danmark.

Du kan tjekke, om du står registreret i Debitorregistret her.

Lån trods RKI

Står du registreret i RKI, skal du ikke gøre dig store forhåbninger om at få lov til at låne flere penge. Det er nemlig de færreste, der vil låne penge til en person, der er stemplet som dårlig betaler. Fokuser i stedet på at få betalt din gæld ud hurtigst muligt frem for at optage ny gæld.

Læs mere om, hvordan du får styr på din økonomi her.