Det kan være svært at få SU’en til at række til særlig meget. Men der er faktisk mange tips og tricks, der kan hjælpe dig til at få SU’en til at række bare lidt længere.
Læs med her, når vi gennemgår, hvordan du kan spare penge på et SU-budget.
Hvornår kan jeg få SU?
Du kan få SU, når du er optaget på en videregående uddannelse. Du har 70 SU-klip, som svarer til seks års studier. Hvis du har været længere end seks år om at studere, kan det være svært at få alting til at løbe rundt økonomisk.
Derfor kan du overveje at tage et SU-lån. Du begynder først at betale SU-lånet tilbage, når du har afsluttet din uddannelse. Men du kan læse mere om at optage lån længere nede i denne artikel.
Læs mere om regler om SU og SU-lån her.
Tips til at spare på SU
Når du er optaget på en uddannelse og modtager SU, er dit månedlige rådighedsbeløb ikke særlig stort. Derfor er du tit nødt til at spare på nogle poster. Vi har samlet en række råd til, hvordan du sparer penge som studerende.
De fleste af dem er meget simple og nemme at få ind i din hverdag. Vi gennemgår også, hvordan du får overblik over din økonomi med et budget.
Budget
En måde at få overblik over din økonomi på er ved at lægge et budget. Start med at trække dine faste udgifter fra dine indtægter. Så finder du nemlig dit månedlige rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet går til at betale for mad, cafébesøg, gaver, tandlægebesøg, fester osv. Det er også i denne post, du kan spare mange penge.
Et budget er nemmest at overskue, hvis du skriver det ned på et stykke papir eller på computeren. Fordelen ved at skrive det på computeren er, at du hurtigt kan rette i det, hvis noget pludselig ændrer sig.
Læs mere på GOLoan om, hvordan du laver et husholdningsbudget og download en skabelon her.
Som studerende har du sjældent et rådighedsbeløb på mere end 5-6.000 kr. om måneden. Disse penge skal udover mad og diverse gå til forsikringer, transport og eventuelt en opsparing.
Der er altså ikke mange penge tilbage sidst på måneden. Heldigvis er der hjælp at hente. Læs med nedenfor, hvor vi gennemgår flere tips til, hvordan du kan spare penge på et SU-budget.
Mad
Den helt store post, du kan spare penge på, er madposten.
Hvis du hader at lave mad, er medarbejderne på McDonald’s, den lokale pizzamand eller budbringerne fra Wolt højst sandsynligt fast inventar i din hverdag. Og det er også helt i orden – en gang imellem. Men køber du fastfood hver dag, slipper dit madbudget hurtigt op.
Du kan spare penge ved at supplere din takeaway med et initiativ som Too Good To Go. Du bestiller en pose med overskydende mad, som du henter om aftenen. Tit koster det ikke mere end 30 kr. for et måltid. Og det giver ofte rester til dagen efter.
Det er billigt, nemt, og så hjælper du med at bekæmpe madspild.
Husk også at tjekke sektionen med mad, der snart udløber, i dit supermarked. Her er der nemlig mange penge at spare.
Du kan også spare penge på mad ved ikke at spise ude så ofte. Saml i stedet dine venner hjemme hos dig og lav noget billigt og lækkert mad. Især restaurant- og cafébesøg kan du spare mange penge på ved ikke at tage afsted lige så ofte.
Læs også: Sådan finansierer du din studiebolig.
Kaffe
Hvis du ikke kan klare dig igennem dagen uden at indtage mindst tre kopper kaffe, skal du lytte efter nu. Kaffe på caféer og på studiet sælges ofte til overpris. Derfor kan du nemt bruge en tredjedel af madbudgettet på den koffeinrige drik.
Sørg for altid at have en to-go-kop med kaffe i hånden, når du tager hjemmefra. Så sparer du hurtigt et par hundrede kroner om måneden ved ikke at betale 50 kr. for en cappuccino på den nærmeste Starbucks.
Tøj
Der kan hurtigt ryge mange penge hver måned på nyt tøj. Men det er nok ikke hver gang, at det er lige nødvendigt. Du kan spare mange penge ved at genoverveje, om du virkelig har brug for det tøj, du er ved at købe. Vent f.eks. 24 timer med at købe det tøj, du gerne vil have. Hvis du stadig føler, du har brug for det, kan du købe det.
Du kan også lave en regel om, at hver gang du køber ét stykke tøj, skal du smide et andet ud.
Så tjener du også lidt penge, og det nye tøj vil ikke føles lige så dyrt.
I de fleste byer er der desuden mulighed for at sælge sit tøj på diverse markeder. Så kommer du af med meget på én gang. Og så er det nemmere at retfærdiggøre at købe noget nyt.
Fitnessabonnementet
En post på udgiftstavlen, der hurtigt løber op i 250 kr. månedligt, er fitnessabonnementet. Det er nemt at sige, at man bare skal opsige abonnementet og i stedet løbe en tur i skoven. Men hvad gør man så til efteråret, når det regner, og temperaturen kommer under 10 grader? Der er heldigvis andre muligheder.
De fleste større uddannelsesinstitutioner tilbyder nemlig forskellige former for studenteridræt. Det er billigt, og der tilbydes et bredt udvalg af sportsgrene. Du kan tilmelde dig en hel sæson for et par hundrede kroner. Det er i hvert fald en nem måde at spare hver måned og samtidig møde andre studerende.
Supplér din SU med et studiejob
Hvis du har brug for flere penge mellem hænderne hver måned, kan du tage et studiejob. Det er faktisk langt de fleste studerende, der arbejder ved siden af.
Du skal dog være opmærksom på, at du maksimalt må tjene omkring 11.600 kr. før skat hver måned. Ellers mister du retten til SU.
Men det er heller ikke realistisk for mange at tjene så mange penge ved siden af SU’en. Især ikke, når de har et fuldtidsstudie at holde styr på.
Hvis SU’en stadig ikke rækker
Nogle gange kan man spare på alle udgiftsposter, have et studiejob og stadig opleve, at man mangler penge. Måske skyldes det en for høj husleje eller en høj transportudgift.
Står man i sådan en situation, kan man overveje at låne penge. Det er en god mulighed for at få ekstra penge mellem hænderne.
Hvis der mangler penge hver måned, så kan man som studerende få et SU-lån.
Når du søger SU-lån, får du et lån med en meget lav rente.
Læs også: Sådan finder du billige lån til studerende.
Rigtig mange har behov for at optage lån, men de studerer. Det er ikke noget, man behøver skamme sig over. I stedet kan man glæde sig over, at staten tilbyder lån med en meget tiltalende rente.
Du skal også først begynde at betale lånet tilbage efter endt uddannelse.
Hvis man i stedet mangler et større engangsbeløb, kan man tage et forbrugslån. De kan bruges til at finansiere alt mellem himmel og jord. Men som studerende kan det f.eks. være et depositum til en ny bolig, en ny seng, cykel eller noget helt fjerde.
Hos GOLoan kan du låne fra 10.000 kr. og helt op til 300.000 kr. Du ansøger online og modtager tilbud fra tre forskellige banker, der alle vil låne dig penge.
Så har du mulighed for at købe lige præcis det, du mangler.
For at få lov til at låne er der en række betingelser, du skal opfylde. Du må f.eks. Ikke stå registreret i RKI, og du skal have fast bopæl i Danmark.
Det er meget nemt at ansøge om lån hos GOLoan. Formularen, du skal udfylde, er nemlig enkel og hurtig at komme gennem. Og du står med pengene i hånden efter 1-2 hverdage. Meget nemmere bliver det ikke.
Konklusion
Nu har vi gennemgået en række tips, der gør det nemmere at spare i hverdagen. Som studerende er du nærmest altid under økonomisk pres. Men du kan trøste dig selv med, at det ikke varer evigt. Når du først får et fuldtidsarbejde, er der nemlig gode chancer for, at din løn stiger. Det ændrer dog ikke på det faktum, at det kan være rigtig hårdt økonomisk at være studerende.
Forhåbentlig har disse tips hjulpet dig til at kunne spare på nogle poster. Generelt er det rigtig vigtigt at lægge et budget og holde sig til det. Men sørg også for, at det er et budget, du kan holde på lang sigt.
Hvis du stadig ikke kan få pengene til at løbe rundt, kan du altid overveje at tage et lån. Dit SU-lån er oplagt, hvis du har brug for lidt ekstra penge hver måned.
Men du kan også tage et lån gennem GOLoan, der indhenter tilbud fra forskellige banker. Derefter præsenteres de for dig, og du bestemmer selv, om du vil takke ja eller nej til et af lånetilbuddene. Det er helt gratis for dig at ansøge om lån hos GOLoan.
Se her, hvor nemt det er.