Sådan finansierer du din studiebolig

Udgivet den

Er du en af de heldige, der i år blev tilbudt en studieplads? Så er muligheden for, at du mangler en studiebolig relativ stor. Det kan dog være svært at finde en ledig bolig på et marked, som primært besættes af mange tusinde studerende på én gang.

I denne artikel giver vi dig gode råd til, hvordan du bedst muligt finansierer din studiebolig. Vi gennemgår samtidig de mange forskellige boligtyper, der findes, for dig, der er studerende og på boligjagt.

Hvad er en studiebolig?

Spørgsmålet virker måske banalt, men der findes faktisk flere typer af studieboliger, end man umiddelbart skulle tro. Helt grundlæggende er en studiebolig en bolig, som du bor i, mens du studerer. Det kan enten være en leje-, andels-, ejer- eller ungdomsbolig – og så er der også kollegierne.

Nedenfor gennemgår vi de forskellige typer.

Hvad skal du vide, inden du finder en studiebolig?

Inden du finder en studiebolig, skal du beslutte dig for, om du vil bo alene eller sammen med andre. Har du en kæreste, er det måske oplagt at bo med ham/hende. Her kan en lejebolig være en fornuftig mulighed.

Hvis du er meget social, kan du overveje at finde en eller flere roommates. I denne situation passer en større enten andels-, ejer- eller lejebolig nok bedre til dig. Hvis du nyder ro om aftenen, er det måske en idé at finde noget for dig selv. Hvis dine forældre har råd og lyst til det, kan de hjælpe dig med et forældrekøb. Det kan også være en idé for dig med et kollegieværelse. På den måde har du dit eget sted men samtidig mulighed for at være social, når du har lyst til det.

Hvad har du råd til?

Du skal naturligvis have råd til at flytte, når du leder efter en studiebolig. Før du begynder din søgning, skal du finde ud af, hvor mange penge du har. Det er også relevant at vide, mange penge du kan låne.

På GOLoan kan du gratis benytte en låneberegner, der finder tilbud fra forskellige banker alt efter, hvor meget du vil låne, og hvor længe du vil være om at betale lånet ud.

Hvilke typer studieboliger findes der?

Som sagt findes der forskellige typer af studieboliger. Alle typer er unikke, og der er ikke nødvendigvis nogen, der er bedre end andre. Nedenfor gennemgås nogle af de mest almindelige typer.

Lejebolig

En lejebolig er en bolig, der – som navnet antyder – er en bolig, man lejer. For en studerende vil det typisk være en lejlighed. Men med nye studerende i de store studiebyer hvert år, kan det være svært at finde en lejebolig med en rimelig husleje.

Hvis man vil være på forkant, kan man skrive sig op i en række boligforeninger. Disse tilbyder løbende nye lejeboliger. Man skal dog være opmærksom på, at ventelisten kan være lang, og derfor kan man risikere at stå på venteliste i flere år.

Forældrekøb

Har du en forælder, der kan købe en bolig til dig? Så er du heldig! Forældrekøb kan være en fordel i disse tider, hvor studieboliger er svære at få fat på. Derudover er det svært for folk på SU at få lov til at låne penge til at købe egen bolig. Det skyldes, at studerende sjældent har en personlig indkomst, der er høj nok.

Ved forældrekøb køber dine forældre en fast ejendom, som du som studerende efterfølgende lejer dig ind i. Der er en række skattemæssige fordele ved forældrekøb. For eksempel skal dine forældre ikke betale ejendomsværdiskat. Derudover kan dine forældre, hvis de sælger lejligheden videre til dig, sælge den til 15 % mindre end den seneste offentlige ejendomsvurdering.

Til gengæld skal forældrene betale skat af prisen, som svarer til markedslejen. Det betyder, at dine forældre skal betale skat af det beløb, som markedslejen er sat til. Også selvom din husleje er sat under markedslejen.

Andels- eller ejerbolig

Ved forældrekøb kan dine forældre investere i enten en andels- eller ejerbolig. Forskellen mellem de to er, at man ved ejerboliger ejer hele boligen, mens man ikke gør ved andelsboliger. Her køber man i stedet et medlemskab af andelsforeningen. Derfor er det vigtigt at undersøge andelsforeningens årsregnskab, vedtægter osv., inden dine forældre køber en andelsbolig.

Ved andelsboliger kan dine forældre typisk ikke kan låne penge af et realkreditinstitut. I stedet skal de låne penge af banken. Men det er typisk dyrere.

Ved ejerboliger køber man som nævnt hele boligen. Man kan ofte få lov til at låne 80 % af boligens pris i et realkreditinstitut. Det er billigere end et banklån. 15 % lånes af banken. De sidste 5 % skal dine forældre have til udbetaling.

Generelt for både andels- og ejerboliger er, at det er billigere for dig som studerende. Det skyldes, at huslejen kan sættes relativt lavt. Og du kan endda hjælpe dine forældre med en opsparing gennem forældrekøb. Afdrager de hver måned på boliglånet, og mindskes boligens værdi ikke, fungerer afdragene som en opsparing, som de får udbetalt ved salg af boligen.

Ungdomsbolig og kollegieværelse

En ungdomsbolig og et kollegieværelse minder meget om hinanden. Du skal være studerende for at bo i dem. De er desuden sjældent så dyre, at du ikke kan betale for dem. For at få adgang til denne type studiebolig, skal man skrive sig op i foreninger, der udbyder denne boligtype.

En ulempe ved ungdomsboliger og kollegier er, at man skal flytte derfra, når man færdiggør sin uddannelse. Det er dog stadig en god løsning, mens man studerer.

Samtidig er denne løsning også ofte den billigste. Det skyldes, at udigfterne til denne boligtype tit er mindre end ved f.eks. forældrekøb. Derudover er der ofte fælleskøkken på kollegierne. Det betyder, at du har mulighed for at lave mad med andre og måske endda deles om udgifterne.

Hvordan får du adgang til en studiebolig?

Der er forskellige måder til at få fat på en studiebolig. Nedenfor gennemgår vi nogle af de mest almindelige måder.

Boligforeninger

Man kan melde sig ind i en række boligforeninger, der løbende tilbyder forskellige boliger. Denne løsning er dog ofte dyr, og man skal i nogle tilfælde være tilmeldt i flere år, før man får tilbudt en bolig. Til gengæld er det en god løsning, hvis man har tid til at vente.

Boligsider

Står du akut og mangler en studiebolig, kan det være en idé at tjekke boligsider som akutbolig.dk, boligportal.dk eller boligsurf.dk. Disse sider viser boliger, der ofte er tilgængelige inden for kun et par uger.

Man skal dog være hurtigt ude for at få fat på en bolig her, da der er mange om buddet. Vær desuden opmærksom på, at det de fleste steder koster penge at få adgang til de fulde oplysninger om udlejer.

Ventelister til kollegier

Hvis man gerne vil bo på kollegie, kan man skrive sig på ventelister. Nogle kollegier kræver visse adgangskrav eller har ligefrem optagelsesprøver. Kollegier er oplagte til mennesker, der nyder at have folk omkring sig.

Facebook

Det er ingen hemmelighed, at Facebook er genial til at forbinde netværk. Derfor kan Facebook være den oplagte platform til at finde en studiebolig. Skriv et opslag, hvor du beskriver, hvilken type bolig du søger. Husk, at opslaget skal skille sig ud, for der er stor konkurrence – især omkring studiestart.

Du kan også melde dig ind i forskellige grupper, der samler boliger til udlejning. Her gælder de samme regler som ved boligsiderne: vær hurtig! De gode boliger ryger hurtigt.

Find din studiebolig i de største studiebyer

Det vil være oplagt at finde en studiebolig i en af de tre store studiebyer, når du skal til at studere.

København

Er du studerende i København eller Storkøbenhavn kan du skrive dig op i f.eks. Centralindstillingsudvalget eller Kollegiernes Kontor. Begge disse organisationer tildeler ungdomsboliger og kollegieværelser.

Aarhus og Odense

Både Aarhus og Odense har ordninger, der garanterer en bolig til studerende inden for en rimelig tidsperiode. I Aarhus tilbydes en bolig mellem 15. juli og 1. januar.

I Odense kommune har de ‘tag-over-hovedet-garanti’, hvilket sørger for, at du som studerende er garanteret en studiebolig, mens du studerer.

Søg væk fra byen

Der er meget pres på de store studiebyer – især omkring studiestart. Derfor kan det være en idé at søge bolig uden for byen. Ofte vil priserne ligge langt under de høje huslejer, der findes i de centrale områder. Det betyder, at du vil kunne få langt mere for pengene.

Med det veludbyggede offentlige transportsystem, der er i Danmark, behøver det ikke nødvendigvis være en udfordring at bo lidt længere væk fra byen.

Hvordan betaler du for din studiebolig?

Hvis du skal ud og finde en studiebolig, skal du højst sandsynligt låne penge til enten et indskud (ved andels- og ejerboliger) eller et depositum (ved leje- eller ungdomsboliger og kollegieværelser). Med de mange nybyggerier i især de store studiebyer, kan et depositum nemt snige sig op over 50.000 kr.

Det er de færreste studerende, der har råd til det, og derfor finder du nedenfor nogle tips til, hvordan du nemt kan spare lidt ekstra i hverdagen.

Tips til at spare

Læg et budget! Langt de fleste i økonomiske problemer er havnet der, fordi de mangler overblik. Skriv derfor dine indtægter og udgifter ned i et Excel-ark eller i en notesbog. På den måde får du overblik over, hvad dine penge går til.

Du kan med fordel inddele dine udgifter i kategorier som ‘Bolig’, ‘Mad’, ‘Diverse’, ‘Øvrige faste’ osv. Det giver dig en idé om, hvilke poster du kan spare flest penge ved.

Læs også vores artikel om, hvordan man lægger et husholdningsbudget.

Har du allerede lagt et budget men stadig har problemer med at få alt til at løbe rundt, er der hjælp at hente. Nedenstående er en række gode råd til, hvordan du kan spare penge hver måned.

  • Tag kaffen med hjemmefra

Kaffe er for de fleste studerende en uundværlig brik i et travlt studieliv, men det er også dyrt. Drop derfor de dyre caffé latter, iskaffer osv. på de dyre caféer og tag dem i stedet med hjemmefra

  • Cykl i skole

Bor du i en studieby, er der god chance for, at du kan cykle i skole. Det sparer dig for en masse penge på offentlig transport. Det giver dig endda også gratis motion.

  • Lav madplan

Mange penge forsvinder, når man handler ind flere gange om ugen. Sørg derfor for kun at handle ind så få gange om ugen som muligt. Husk kun at købe det, du har brug for.

Derudover kan du spare mange penge ved at gennemgå tilbudsaviser og finde de bedste tilbudsvarer. Det er lidt tidskrævende, men det er det hele værd, når du opdager, hvor meget du kan spare.

Hvis du mangler inspiration til billig mad, kan du f.eks. tjekke ‘Mad for fattigrøve’-appen ud. Den giver ugentlige madplaner og tips til, hvordan du kan leve en billigere hverdag.

Hent appen.

  • Gratis frisør og tandlæge

Det er aldrig en god investering at droppe tandlægen. Tit er det dog en dyr fornøjelse, og det skræmmer mange unge væk. Det behøver dog ikke være så dyrt, som mange får det til at lyde. Du kan få det billigt eller endda gratis, hvis du tager til en af de mange tandlægeskoler, der ligger i Danmark. Det gælder i øvrigt også for frisørskoler.

  • Udnyt, at du er studerende!

Rigtig mange caféer, restauranter og butikker tilbyder studierabat ved fremvisning af studiekort. Det virker måske åndssvagt at bede om 10 % rabat, men hvis du gør det ofte nok, har du pludselig fået dig et gratis måltid. Vi ved jo godt, at alle studerendes livret er gratis mad.

Her kan du finde links til caféer, restauranter og butikker, der tilbyder studierabat.

  • Studiejob

Skal du flytte i en studiebolig, er det ikke sikkert, at din SU er nok til at dække alle udgifter. Det kan derfor være en god idé at finde et studiejob, allerede inden du begynder din boligsøgning. Der er mange sider på nettet, der samler jobopslag fra forskellige arbejdsgivere.

Husk, at det altid er en god idé at finde et studierelevant arbejde. Men det er ikke sikkert, at dette altid kan lade sig gøre. Derfor kan du med fordel søge uden for dit det område, som din uddannelse åbner op for relevant studiearbejde til. Du kan f.eks. overveje at søge arbejde i butik eller på café – oplagt, hvis du er et udadvendt menneske. Du kan også lede efter arbejde i en børnehave el.lign. Disse jobtyper kræver sjældent særlig erfaring. Udover, at det vil øge dine indtægter, kan et studiejob også give dig vedvarende relationer og øge dit netværk.

Hvor kan jeg låne penge til indskud?

På nettet kan du indhente flere tilbud til finansiering af forskellige udgifter – herunder til indskud eller depositum. Det kan dog tit være meget svært at finde rundt i. Giver det f.eks. bedst mening at låne penge i banken gennem din lokale bankrådgiver, eller kan det lige så godt betale sig at låne penge hos en online bank?

GOLoan er en samling af online banker, der tilbyder dig forskellige lånemuligheder. Du sender en ansøgning ind, og i løbet af kort tid vil du modtage minimum tre tilbud. Det er en god idé at benytte sig af en service som GOLoan, da man her modtager tilbud fra flere forskellige banker. Det giver det bedste lån for netop dig. På den måde slipper du også for at gennemsøge lånemarkedet selv – al arbejdet bliver gjort for dig. Det er endda helt gratis at indhente lånetilbud gennem GOLoan.

Læs også: Sådan finder du billige lån til studerende.

Hvilke data skal jeg dele for at kunne låne?

For at kunne låne penge skal du dele en række informationer om dig selv, som låneudbyderen modtager. Det er informationer som CPR-nummer, adresse osv. Angiver du forkerte data, mindskes dine chancer for at få lov til at låne penge.

Læs også: ‘Hvordan øger jeg chancen for at få et lån?’

Konklusion

Forhåbentlig har denne artikel mindsket forvirringen om, hvilken studiebolig man bør finde, og hvor man kan finde den. Generelt bør man gøre sig klart, hvilken boligtype man ønsker (og har råd til!), inden man begiver sig ud på studieboligmarkedet.

Husk, at der altid findes muligheder for at låne penge, hvis et budget på SU er lige stramt nok.

Læs mere om dine muligheder for at låne på på GOLoan.dk.