Sådan finder du billige lån til studerende

Udgivet den

Billige lån til studerende kan være svære at finde. De kan dog tit være nødvendige at optage for at øge indtægten. Denne artikel gennemgår de forskellige lånemuligheder, du har som studerende.

I Danmark modtager du hver måned SU, mens du er under uddannelse. Omkring 5.500 kr. udbetalt svarer det til om måneden, hvis du er udeboende. Det lyder umiddelbart af mange penge. Det er dog de færreste unge, der har en månedlig husleje på under 4.000 kr.

Derudover skal man betale for el, vand og varme. Der er naturligvis også forsikringer og licens, man skal have råd til.

Hvis man bor langt væk fra sit studie, er det nødvendigt med penge afsat til offentlig transport eller måske ligefrem en bil. En telefon er heller ikke gratis, og det er nok de færreste studerende, der lever uden en form for streamingtjeneste.

Alt dette koster penge, og vi er slet ikke kommet ind på mad, tøj, cafébesøg og fødselsdagsgaver endnu. Det er en god idé at lægge et budget, hvor du skriver alle dine udgifter og indtægter ind. Med alle de udgifter, er det nærmest umuligt at klare sig for de 5.500 kr., som staten tilbyder. Heldigvis er der rig mulighed for at øge indtægten.

Læs også: Husholdningsbudget (Gratis Excel skabelon)

Hvilke muligheder har du?

Hvis du ikke kan få budgettet til at hænge sammen, så fortvivl ikke! Selvfølgelig vil man helst undgå at låne penge, hvis det ikke er nødvendigt. Derfor er det oplagt at finde et studiejob frem for at optage lån.

Læs også: Sådan får du SU’en til at række længere.

Studiejob

Et studiejob øger din månedlige indtægt. Men det kan være svært at finde et på et marked, hvor efterspørgslen er stor. Heldigvis har vi samlet nogle råd til, hvordan du nemt og hurtigt får et job ved siden af studierne:

Opdater dit CV

Det er en god idé løbende at opdatere ens CV. Arbejdsgivere bruger nemlig typisk kun et par minutter på at læse det. Hvis det ikke fanger deres interesse, er det sjældent, at de overhovedet læser den medfølgende ansøgning.

Dit CV bør være kronologisk, men det kan være en god idé at skrive dit nyeste job eller erfaring øverst. Det gør det nemt for arbejdsgiver at overskue. Husk at skrive alle dine relevante erfaringer på. Det kan være alt fra dine tidligere jobs, de kurser du har været på i forbindelse med studiet osv.

Det er desuden vigtigt at målrette dit CV mod det job, du ønsker at få. Hvis du skal arbejde tæt med andre mennesker, kan det være en god idé at skrive førstehjælpskurser el.lign. på CV’et.

Mange steder er det også smart at oplyse om, at du har kørekort (hvis du har det). Så ved din kommende arbejdsgiver, at du har mulighed for at køre rundt, hvis det bliver nødvendigt.

Hvis du vil have gode muligheder for at få et studiejob, kan det være nødvendigt at tage noget frivilligt arbejde. Det kan være mange forskellige steder. Nogle tager til nødhjælpsorganisationer i udsatte områder. Det hænger dog ikke altid sammen med et studie i Danmark. Andre arbejder frivilligt som videnskabelig assistent for deres underviser.

Hvilken type frivilligt arbejde, der er relevant for dig, kommer helt an på det arbejde, du søger. Uanset hvad, fortæller et frivilligt arbejde din arbejdsgiver, at du er villig til at gøre lidt ekstra for andre mennesker. Forsøg desuden at sikre, at dit CV kun fylder én side. Det er sjældent, at man gider bladre gennem flere sider, når man skal ansætte en studentermedhjælper.

Tænk ud af boksen

Det er ikke alle studier, der har oplagte tilhørende studiejobs. Det er desuden slet ikke sikkert, at disse er ledige. Lad derfor være med at tænke, at du absolut skal have et studiejob inden for dit eget felt. Start med at få erfaring fra de mere almindelige jobs som salgsassistent, piccolo eller pædagogmedhjælper. Senere, når du har fået nok erfaring fra arbejdsmarkedet, kan du søge et mere studierelevant job. På mange arbejdspladser er det desuden sådan, at de primært ansætter studentermedhjælpere med et par års erfaring som studerende.

Det er klart nemmest at finde et job, hvis du kender til nogen, der skal ansætte, men det er ikke altid, at du står i sådan en situation. Derfor kan du med fordel lede efter jobs på Jobindex, Jobnet el.lign. Selvom der typisk er mange om buddet, er der også mange stillingsopslag. Hvis du er tålmodig nok, skal du nok finde et job med tiden.

På langt de fleste uddannelsesinstitutioner er der desuden tilknyttede Facebook-grupper, hvor undervisere og tidligere studerende slår jobopslag op. Det er en nem måde at blive oplyst om jobs, der relaterer sig direkte til dit studie.

Generelt er det vigtigt at være tålmodig, når du leder efter et job. Husk, at det godt kan tage lang tid at finde et – og at det ikke nødvendigvis gør noget.

Indhent anbefalinger

Både fra tidligere arbejdsgivere og undervisere kan du med fordel indhente anbefalinger. De giver din nye arbejdsgiver en idé om, hvordan du er som medarbejder.

Du kan altid vedlægge karakterbeviser, hvis du har lyst. De siger dog sjældent noget om, hvordan du arbejder i professionelle situationer på arbejdsmarkedet.

Anbefalinger fra undervisere er ikke altid nødvendige, men de kan være brugbare, hvis du søger et studiejob, hvor du skal bruge din viden fra studiet direkte. De kan også være relevante, hvis du på arbejdspladsen skal udføre nogle af de samme ting, som du har lavet i undervisningen.

Forhåbentlig kan disse råd være med til at hjælpe dig med at få et studiejob, så du kan øge din indtægt. Selv med et job ved siden af studiet, kan det dog være svært at få pengene til at løbe rundt. Som studerende i Danmark er der heldigvis gode muligheder for at optage lån billigt. Især én lånetype er oplagt for studerende.

SU-lån

SU-lån er en mulighed for at øge din indtægt som studerende. Forkortelsen SU dækker over Statens Uddannelsesstøtte. Du kan kun optage SU-lån, mens du modtager SU. Alle studerende kan, hvis de er fyldt 18 år, optage SU-lån.

SU-lån er kendetegnet ved en lav rente. Den er nemlig på 4 % om året, mens du studerer. Dette falder til 1 % når du er færdig.

Hvor meget kan jeg låne?

Overordnet findes der tre typer af SU-lån:

  • SU-lån

Det klassiske SU-lån, som alle SU-modtagende studerende kan tage. Hver måned kan du låne op til 3.155 kr. Hvis du vil have udbetalt et mindre beløb, kan du også vælge det. Du kan tage SU-lånet i hele den periode, du er under uddannelse.

  • Supplerende SU-lån til forsørgere

Hvis du er biologisk eller adoptivforælder til et barn under 18 år, eller hvis et barn har folkeregisteradresse hos dig, kan du tage dette lån hver måned.  Lånet giver dig mulighed for at låne 1.578 kr. hver måned, mens du studerer. Du kan også nøjes med kun at tage det supplerende SU-lån til forsørgere uden at tage det normale SU-lån ved siden af.

  • Slutlån

Hvis du har brugt al din SU, kan du tage et slutlån. Det er på maks. 8.139 kr. om måneden. Typisk tager man dette lån, hvis man har under 12 måneder tilbage af sin uddannelse. I nogle tilfælde kan man tage det med 24 måneder tilbage af uddannelsen. Dit uddannelsessted skal dokumentere, at du kan færdiggøre uddannelsen inden for enten 12 eller 24 måneder. Ellers får du ikke lov til at tage lånet.

Hvornår skal jeg betale lånet tilbage?

Efter endt uddannelse har du pligt til at betale dit SU-lån tilbage. Du skal dog først begynde at betale gælden tilbage i januar i kalenderåret ét år efter endt uddannelse. Det vil sige, at hvis du færdiggør din uddannelse i juni 2020, skal du først begynde tilbagebetalingen i januar 2022.

Du får automatisk tilsendt en tilbagebetalingsplan. Den sendes til dig fra Udbetaling Danmark i oktober eller november, inden du skal begynde at betale. Perioden, hvor du skal betale lånet tilbage, strækker sig over 7-15 år. Du betaler renter i hele tilbagebetalingsperioden.

Læs også: Hvor lang er løbetiden på lån?

Hvor lang tid du skal betale af på lånet, afhænger af størrelsen på gælden. Hvis din gæld er på 40.000-59.999 kr., vil det tage 8 år. Hvis gælden er på 160.000-179.999 kr., vil det tage 14 år.

Hvis du har lyst og råd, kan du også betale af på gælden, før din tilbagebetalingsplan starter. Normalt betaler du tilbage på din SU-gæld hver anden måned. Men du kan ændre antallet af terminer på borger.dk. Du skal bare være opmærksom på, at du skal betale det samme af hver måned. Tilbagebetalingsplanen skal nemlig overholdes uanset, hvor mange gange om året du afdrager.

Hvis du vil læse mere om SU-lån, kan du gøre det på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside her. Selv med et SU-lån er du ikke garanteret en økonomi i balance. For nogle kan det være en god idé at udforske andre lånemuligheder.

Banklån

Som studerende er det muligt at tage et banklån, men det er sjældent realistisk. For at tage et banklån er det nemlig normalt, at man skal eje noget, som man kan stille som sikkerhed. Det kan være en bil, en lejlighed eller et hus. Ofte har studerende ikke haft tid til at spare nok penge sammen til den slags.

Hvis du er interesseret i at låne penge til at købe en bolig, mens du er studerende, kan det normalt godt lade sig gøre. At du kan låne til en bolig uden at stille noget som sikkerhed skyldes, at du i fremtiden vil kunne betale lånet tilbage. Det skyldes, at du er under uddannelse, og det i fremtiden forventes, at du får et job, så du kan afdrage på gælden.

Du kan tale med din bankrådgiver og få svar på, om du kan få lov til at tage et banklån. Hvis du har brug for ekstra indkomst hver måned, får du som studerende ikke lov til at låne penge i banken. Et banklån er derfor oplagt til dem, der skal ud og investere i noget større, som de i fremtiden vil kunne stille som sikkerhed.

Forbrugslån

Et forbrugslån giver dig til gengæld mulighed for at låne penge uden, at du ejer noget. Renten er højere ved forbrugslån, men det skyldes, at man låner penge uden sikkerhed.

Forbrugslån er til dig, der ønsker at låne et højere beløb, end de traditionelle kviklån tilbyder dig. Det kan være, hvis du akut står og skal renovere dit køkken, eller hvis du f.eks. har fået en vandskade, som din forsikring ikke dækker.

Det er ikke altid, at forbrugslån bliver omtalt som de bedste lån til studerende. Nogle er bange for ikke at kunne betale gælden tilbage, og man hører tit om skyhøje renter, der gør det umuligt at komme af med lånet igen. Så længe man følger tilbagebetalingsplanen og overholder aftalerne, skal man dog ikke være bekymret for at tage et forbrugslån.

Læs også: Sådan vælger du det rigtige forbrugslån.

Kviklån

Kviklån adskiller sig fra forbrugslån ved, at lånebeløbet er lavere. Mange tror, at betegnelsen kviklån dækker over, at man lynhurtigt får udbetalt pengene. Det er ikke helt rigtigt. Ofte får man pengene hurtigt, men navnet kommer i virkeligheden af tilbagebetalingsperioden. Kviklån skal nemlig betales tilbage hurtigere end andre lån – ofte inden for tre måneder.

Den månedlige ydelse kan derfor være relativ høj. Normalt er det ikke et problem, fordi lånebeløbet ikke er særlig højt. Fordi tilbagebetalingsperioden også er kort, vil det kun være i en kort periode, man skal betale gælden af.

Ved både forbrugs- og kviklån skal man være opmærksom på de samlede kreditomkostninger. De svarer til alle de omkostninger, der er i forbindelse med lånet. Tallet udtrykkes i et kontant beløb, mens ÅOP dækker over det samme udtrykt i procent. ÅOP er godt at undersøge, når man sammenligner forskellige lån. Det giver en mulighed for at se, hvor dyre lånene er i forhold til hinanden.

Læs også: Hvad er ÅOP?

GOLoan er en service, der indhenter lånetilbud fra forskellige online banker. Du indtaster, hvor mange penge du vil låne, og hvor længe du vil være om at betale lålnet ud. Bagefter modtager du minimum tre tilbud fra forskellige udbydere. Det sikrer dig den bedste mulighed for et skræddersyet lån til netop dig. Det koster intet at få et lånetilbud. Du binder dig heller ikke til noget ved at ansøge online. Tjek her, hvor mange penge du kan låne hos GOLoan.

Læs også: Hvad er forskellen på forbrugslån og kviklån?

Hvordan finder jeg det billigste lån?

Det kan være svært at finde rundt i junglen af de mange forskellige lån. Først skal man gøre op med sig selv, hvor mange penge man har råd til at låne. Derefter skal man indhente forskellige lånetilbud til netop dette beløb. Som nævnt tidligere, kan GOLoan hjælpe dig med dette.

Fordelen ved at låne hos online banker er, at der er mange forskellige lånetyper. Skal du låne penge til et køkken, er der særlige lån til dette formål. Eller hvis du skal på ferie, kan du også finde specielle lån til det. Det gør, at du kun låner penge til det, du står og mangler. De gør, at du ikke falder i fælden og kommer til at låne unødvendigt mange penge.

For at finde det billigste lån, skal man bruge noget at sammenligne med. I Danmark er det lovpligtigt at oplyse om ÅOP ved alle lån. Tallet fortæller om de samlede årlige omkostninger i forbindelse med lånet i forhold til det oprindelige lånte beløb. Derfor kan man bruge det til at sammenligne lån på kryds og tværs. Når man skal finde det billigste lån, er det derfor oplagt at starte med at undersøge ÅOP’en.

Læs også: Sådan gennemskuer du prisen på et lån.

Hvilket lån skal jeg så vælge?

Nu har vi gennemgået en række forskellige billige lån til studerende. Man bør kun låne penge, hvis man har brug for et lån. Det kan nemlig hurtigt blive en ond cirkel, hvor man optager lån for at dække afdragene til andre lån.

Vi har også givet gode råd til, hvordan man får et studiejob, hvis man mangler penge i hverdagen. Hvis man mangler penge, selvom man har et studiejob, kan man overveje at optage et lån.

Hvilket lån, du bør tage, afhænger helt af din situation. Har du brug for ekstra indtægt hver måned, er SU-lån oplagt. Du kan også tage et banklån, hvis du f.eks. skal ud og købe en ny bolig. Står du i stedet og skal bruge penge her og nu til noget akut, kan du tage et forbrugs- eller kviklån.

Husk, at GOLoan altid kan hjælpe dig med at undersøge dine lånemuligheder. Vi giver dig tilbud fra forskellige låneudbydere, så du selv kan vælge det lån, der passer dig bedst.

Læs også: Sådan finansierer du din studiebolig.