Lån til solceller på taget
Med mindre at du har en stor mark eller have, som du overvejer at dække med solceller, så er det typisk taget vi ser, som vores brugere ønsker at placere deres solceller på. Hos os kan du låne op til 300.000 kr., så der er rig mulighed for at låne til solcellerne.
Alt efter dit budget og behov, er der dog nogle forskellige muligheder, som du bør overveje, før du begiver dig ud i at låne til solcellerne.
Solceller
Det typiske er som nævnt at låne til solceller på taget, hvilket producerer strøm fra solens stråler. Når du låner til solceller sparer du både penge på et lavere strømforbrug – dog mest om sommeren, hvor solen skinner, samt bidrager til den grønne omstilling af samfundet, samtidig med at du øger værdien af din bolig.
Solvarme
Solvarme er en anden og mere simpel måde at udnytte solens stråler på. Vælger du at låne til et solvarmeanlæg, frem for at låne til solceller, producerer dit anlæg varmt vand i stedet for el, hvilket også bidrager også til den grønne omstilling.
Det er som udgangspunkt billigere at finansiere et solvarmeanlæg frem for et solcelleanlæg, men ifølge energistyrelsen er det ofte kun relevant med solvarme, såfremt dit hus er opvarmet med el, olie eller gas. Derfor er det også sjældent, at vi anbefaler et lån til solvarme over et lån til solceller.
Solceller integreret i taget
Et lån til solceller kan også bruges til at finansiere solceller, som er integreret i taget. Denne løsning er æstetisk flottere end de almindelige plader, som placeres ovenpå dit nuværende tag. Hvis du overvejer at låne til en renovering i denne genre, så kan det med stor sandsynlighed også godt betale sig at låne lidt ekstra, og få integreret solceller i taget.
Der findes flere løsninger fra forskellige udbydere, men hvis vi tager Teslas solcelletag som eksempel, så er det nærmest umuligt at se, at der er tale om solpaneler og ikke bare almindeligt skifertag. Alt efter hvilken udbyder du vælger, findes der også andre udformninger af solcelleanlæg integreret i taget.
Du skal dog være opmærksom på, at du kommer til at låne mere til solceller integreret i taget, da det ofte er en dyrere løsning, end hvis du blot ønsker at finansiere et almindeligt solcelleanlæg ovenpå dit nuværende tag. Hvis du har et gammelt slidt tag, som du ikke har tænkt dig at udskifte, så skæmmer et par solpaneler oven på taget nok ikke så meget alligevel.
Overskudsstrøm
Hvis du låner til nye solceller, producerer du strøm, uanset om du har behov for det eller ej. Når du producerer mere strøm end du selv forbruger, kan du enten opbevare det i et batteri, eller sælge det tilbage til elnettet. Hvis du sælger til elnettet tjener du penge på din overskudsstrøm, som dermed kan bruges på at betale lånet til solcellerne før tid. Vælger du derimod at låne lidt ekstra og tilkøbe batteriet, har du gratis strøm på lager, når solen ikke skinner.
Batteri
Hvis du allerede er i gang med at låne til solceller, så kan du med fordel også overveje at låne penge til et tilhørende batteri. Batteriet kan enten købes separat eller i en pakke sammen med solcellerne. Ligesom så meget andet kommer batterier til solceller i forskellige størrelser – jo større jo dyrere. Her anbefaler vi at du rådfører dig med et decideret solcellefirma for at finde ud af, hvor stor en fordel du kan få ved de forskellige størrelser på batterierne. Herefter kan du vurdere, hvor meget du har behov for at låne til solcellerne, hvis du også skal have et batteri med.
Sælg til elnettet
Hvis du producerer for meget strøm via dine solceller, til at du selv kan bruge eller opbevare det, kan du sælge det tilbage via elnettet. Her bliver mange folk dog skuffet, da prisen på at sælge kWh er langt lavere end prisen på at købe samme mængde strøm.
Du kan forvente ca. 25 øre pr. solgt kWh og at ca. ⅓ af din produktion kan sælges, da du ikke selv anvender den, såfremt du ikke også låner til et batteri, hvor overskudsstrømmen alternativt opbevares.
Den helt store fordel ved at benytte et batteri her, er at størstedelen af den pris, som du betaler for strøm i Danmark, består af afgifter og transport (dvs. afgift til udbyderen af elnettet). Afgifterne går ikke ned i din lomme når du sælger strøm, men du kommer til at betale dem, når du ikke selv producerer nok strøm med dine solceller eller ikke har strøm på batteriet, og du dermed er nødt til at købe. Derfor bør du også overveje batteriet oven i dit lån til solcellerne.
Uanset hvad, giver salg af overskudsstrøm dog en ekstra fortjeneste, som er værd at have med i budgettet, uanset om du låner til solceller eller køber dem kontakt.