Sammenlæg lån og bliv gældfri

Udgivet den

Sammenlæg lån og bliv gældfri

Det kan både være stressende og uoverskueligt ikke at have styr på sin økonomi. Mange føler sig pressede, hvis de skylder penge væk til flere forskellige kreditorer. Heldigvis er der dog en måde, hvorpå man kan få styr på sine lån og samtidig spare penge: sammenlæg lån og bliv gældfri.

Vi forklarer i denne artikel, hvordan et samlelån fungerer, og ved hvilke lånetyper det giver mening at optage et. Læs med her og kom et skridt tættere på at blive gældfri og på at få mere økonomisk overskud.

Hvad er et samlelån?

Et samlelån er en måde, hvorpå du kan samle alle dine mindre lån i ét stort og på den måde få mere overblik over din økonomi. Det fungerer på den måde, at du optager et lån hos en låneudbyder, der indfrier alle dine eksisterende lån. Derved får du kun én månedlig ydelse at bekymre dig om. Det giver dig flere penge mellem hænderne, fordi du slipper for at betale renter og gebyrer på alle de små lån. Uden et samlelån vil det derfor tage dig markant længere tid at blive gældfri.

Hvornår bør jeg overveje et samlelån?

Hvis du oplever at stå i en økonomisk situation, hvor du har svært ved at overholde dine betalingsaftaler, eller hvis du er nødt til at optage nye lån for at betale af på dine gamle, kan det være rigtig fornuftigt at overveje et samlelån.

Normalt sammenlægger folk deres lån, hvis de skylder mange penge til flere forskellige låneudbydere.

Læs også: Bør du samle dine lån?

Fordele ved samlelån

Der er en masse fordele ved at samle lån. Nedenfor gennemgår vi nogle af de største.

Spar penge med samlelån

Nok den største fordel ved at sammenlægge lån er alle de penge, du potentielt kan spare. Som nævnt tidligere skyldes det, at du ved at samle flere lån i ét  kun skal betale renter og gebyrer for det ene lån.

Normalt vil der også være en lavere rente ved samlelån, fordi lånebeløbet er højere. Det vil du kunne mærke hver eneste måned, når du skal afdrage på lånet.

Bliv gældfri hurtigere

En anden fordel ved at samle dine lån i ét er, at du har mulighed for at blive gældfri hurtigere. Det skyldes, at du skal betale færre penge i gebyrer og renter, og derfor bliver din betaling fokuseret på at nedbringe gælden. Det resulterer i, at du hurtigere kommer af med lånet og derved hurtigere kan komme i gang med at spare penge op, eller hvad du har planer om at bruge dine penge til.

Få ro og overblik

Stress over økonomien kan give anledning til meget uro og kaos. Derfor er det vigtigt at sørge for, at der er styr på økonomien. Hvis du vælger at sammenlægge dine lån, er der stor sandsynlighed for, at du vil opleve roen sænke sig over dig.

Med kun en enkelt månedlig betaling er der nemlig ingen grund til bekymring over økonomien. Når du tager et samlelån, får du også en betalingsplan, hvor du kan se, hvornår du bliver gældfri.

Hvilke lån kan betale sig at lægge sammen?

Der findes mange forskellige lånetyper, men ikke alle er lige velegnede til at blive samlet med andre.

Realkreditlån

Realkreditlån er en af de billigste låneformer og optages normalt i forbindelse med boligkøb. Renten er meget lav på denne lånetype, og derfor giver det ikke mening at sammenlægge denne lånetype med andre, idet udbyttet sjældent vil være en lavere rente end den, der var i forvejen.

SU-lån

En anden billig lånetype er SU-lån. Det kan sjældent betale sig at samle SU-lån med andre lånetyper, fordi det blot vil øge renten. Har du drømme om at få styr på din økonomi, bør du altså fokusere på at få afviklet andre lån end dit SU-lån som det første.

Læs også: Få styr på din økonomi i 2020

Billån

Billån er en meget populær lånetype, der – ikke så overraskende – bruges til at finansiere bilkøb. Det er typisk sådan, at bilen bliver stillet som sikkerhed i lånet, og derfor er renten sjældent meget høj på billån.

Derudover er det de færreste, der har mere end én bil pr. voksen i husstanden, og derfor er det ikke så ofte relevant at samle flere billån i et. Det er det til gengæld ved andre lånetyper.

Forbrugslån

Forbrugslån kan ofte godt betale sig at sammenlægge i ét. Det er en relativ dyr lånetype sammenlignet med f.eks. SU-lån, realkreditlån og billån. Hvis du har flere forbrugslån hos forskellige kreditorer, bør du derfor overveje, om det kan give mening for din økonomi at optage et samlelån.

Kviklån

Der er særligt én lånetype, som ligger i toppen, når man ser på prisen på et lån. Her er der naturligvis tale om de såkaldte kviklån. Har du optaget flere af disse, betaler du mange månedlige gebyrer og renter, som du kan slippe for ved at samle lånene i ét.

Der er flere grunde til, at kviklån er dyrere end mange andre lånetyper. Det skyldes bl.a., at de optages, uden at der stilles sikkerhed for lånet. Sikkerhed for lån findes normalt i form af enten en bil eller en bolig.

Har du optaget et lån, hvor du har stillet et aktiv som et af disse som sikkerhed, kan du tvinges til at sælge det, hvis du pludselig ikke kan afdrage på lånet. Frygten for dette gør, at mange vælger at optage et kviklån, fordi de derved er sikret ikke pludselig at skulle sælge noget.

Kreditvurdering

Før du kan blive godkendt til et samlelån (eller et hvilket som helst andet lån), foretager banken en kreditvurdering af dig. Din kreditvurdering afgør, om du får lov til at låne penge eller ej. Hvis du vurderes som kreditværdig, mener banken, at det er sikkert nok at låne dig penge, og at de vil få deres penge igen.

Læs også: Hvad er en kreditvurdering?

Der er forskellige parametre, der medtages i kreditvurderingen af dig. Det er f.eks. din månedlige indtægt, din civilstand, størrelsen på eventuelle andre lån, dit rådighedsbeløb, dit job, antal beboere i din husstand osv.

Sammenlægning af lån trods RKI

Hvis du har mange små lån, er det næsten altid en god idé at lægge dem sammen til ét. Det er dog ikke i alle tilfælde, at dette kan lade sig gøre. For eksempel skal du ikke gøre dig store forhåbninger om at få godkendt et samlelån, hvis du står registreret i RKI.

RKI står for Ribers Kredit Information og er en database over dårlige betalere. Man havner i RKI, hvis man i en længere periode ikke har overholdt betalingsaftalerne på et eller flere lån.

Grunden til, at bankerne sjældent vil låne penge til en, der er registreret i RKI er, at de er bange for ikke at få deres penge igen. Tjek, om du står registreret i RKI her.

Hvordan kan jeg forbedre min låneansøgning?

Hvis du har søgt om et samlelån men har fået afslag, behøver du ikke frygte. Bare fordi du har fået afslag fra én låneudbyder, betyder det ikke, at alle vil afvise dig. Har du dog fået et afslag, er det altid værd at overveje, hvad det er, der har gjort udslaget.

Der er flere måder, hvorpå du kan forbedre din låneansøgning til et samlelån. Du kan f.eks. få en medansøger med på lånet. Det vil gøre låneudbyderen endnu mere sikker på at få pengene igen. Konkret betyder en medansøger, at hvis du ikke er i stand til at afdrage på lånet, skal han/hun gøre det.

Der er også gode chancer for, at din ansøgning forbedres markant, hvis du øger din indtægt. Det er ikke altid muligt, men du kan overveje, om det i en periode kan lade sig gøre – f.eks. gennem et ekstra job.

Hvis et ekstra job ikke er en mulighed, kan du i stedet gennemgå dine udgifter og se, om der er et sted, du kan spare. Det vil frigøre et beløb hver måned i dit budget, som du kan bruge på at nedbringe din gæld.

Sammenlæg lån hos GOLoan

GOLoan er en lånesammenligner, der udover at tilbyde privatlån på op til 300.000 kr., også kan tilbyde sammenlægning af lån. Ønsker du at samle dine lån hos GOLoan, kan du ansøge om lån på op til 500.000 kr. til at gøre dette.

Det er nemt at ansøge, og du modtager tilbud fra flere forskellige banker. Vi anbefaler, at du tjekker alle tilbuddene igennem, før du beslutter dig for et. På den måde er du sikker på, at dit lån bliver det allerbedste for netop din økonomi.

På GOLoans hjemmeside vælger du først, at du ønsker at optage et samlelån. Derefter vælger du det beløb mellem 10.000 og 500.000 kr., som du har behov for for at kunne samle dine lån. Til sidst vælger du lånets løbetid, som svarer til den periode, du er om at betale lånet ud.

Læs mere om løbetiden på lån her.

Bagefter skal du udfylde nogle oplysninger om dig selv, og til sidst underskriver du med dit NemID. NemID bruges til en sikker formidling mellem låneudbyderen og dig, og det er samtidig deres garanti på, at de oplysninger, du har angivet, er korrekte.

Ansøg om et samlelån hos GOLoan allerede nu. Se, hvor nemt det er lige her.