Har du styr på personfradrag?

Udgivet den

Hvad er et personfradrag?

Et personfradrag er et beløb, som du hvert år fritages for at betale skat af. Det har alle danskere mulighed for at trække fra deres SKAT, op på den måde kan du spare en god sjat penge hvert år. Du skal dog være opmærksom på diverse regler som skal overholdes, hvis du bor i udlandet. Afhængigt af om du er fyld 18 år eller ej, kan fradraget kan variere i størrelse. Derudover vil det også have betydning på størrelsen af dit fradrag, hvis du har en ægtefælle, som ikke har brugt sit eget fradrag.

Hvordan virker det?

Dit personfradrag vil blive indregnet inden du betaler A-skat. Herefter vil det ændre på det beløb som du skal betale SKAT af. Din indkomst vil komme til at se mindre ud, og SKAT vil herefter blive trukket af det nye beløb.

Personfradragets størrelse

I 2022 er dit personfradrag på 46.600 kr., hvis du er over 18 år. Her vil dit personfradrag hjælpe med at skulle betale SKAT af 46.600 kroner mindre hvert år. Hvis du derimod er under 18 år, så vil dit personfradrag være på 37.000 kr.

Størrelsen på personfradrag ændrer sig hvert år, så det vil være en god ide at være opmærksom på, om dit personfradrag stiger eller falder.

Hvem kan gøre gavn af dit personfradrag?

Hvis ikke du kan udnytte dit personfradrag til fulde, kan din ægtefælde få overført dit fradrag til ham/hende. På den måde kan i få fuld gavn af jeres samlede fradrag. I skal dog være opmærksomme på, at det er et krav, at i bor sammen ved årets slutning. Af den grund, er det først muligt for din ægtefælle at få overført fradraget til sin skatteordning i slutningen af året.

Dog kan du ikke give dit personfradrag videre, hvis du er kommet til Danmark på en forskerordning, da det giver mange andre goder.

 

Du kan få flere råd til bedre økonomi her.