Kom ud af RKI

Udgivet den

Hvad er RKI?

Hvis ikke du har betalt eller reageret på en regning, kan du ende med at blive registreret i RKI.

Inden du risikerer at ende i RKI, er der regler som kreditor skal overholde, inden du bliver registreret:

  • Du skal modtage 3 skriftlige rykkere
  • Som minimum skal der gå 10 dage mellem hver rykker
  • RKI må ikke varsles i de 2 første rykkere, men først ved 3. rykker. Her kan kreditor advare om, at hvis du fortsat ikke betaler din gæld, vil du blive registreret i RKI.

Hvordan tjekker man registrering i RKI?

Du vil altid blive informeret af RKI og Debitor Registret, hvis du bliver registreret i et af registrene som dårlig betaler. Dog kan du altid også selv tjekke, om du er blevet registeret. Det gør du ved at logge ind på dininfo.dk med dit NemID.

Hvis du ikke er enig i registreringen som dårlig betaler, skal du kontakte RKI og anmode om at få din registrering slettet. Det kan være hvis du er uenig i, at du skylder penge, eller at beløbet som er angivet ikke stemmer overens med det du skylder.

Hvis du som debitor ikke kan finde en løsning med kreditor, skal en domstol determinere hvem der har ret.

Hvor lang tid står man i RKI?

Hvis du er blevet registeret i RKI, vil du stå i registret i op til 5 år. Dog kan du få fjernet registreringen ved at betale din gæld.

Når du har været registeret i 5 år, og din registrering automatisk bliver slettet, vil du stadig have din gæld. Du vil derfor stadig skylde penge til den kreditor, som registrerede dig, selvom der er gået 5 år.

Ved afvikling af din gæld vil du blive slettet af RKI, og vil derved være slettet fra hele registret sammen med historikken. Dermed vil tidligere registreringer i registret ikke have langsigtede konsekvenser for dig.

Du kan altid kontakte din kreditor, for at finde en betalingsløsning, der passer til dit budget.

Du kan få flere råd til bedre økonomi her.