Hvad bør du overveje inden du optager et lån?

Udgivet den

Det er som bekendt ikke gratis at låne penge, og du bør tænke dig godt om, inden du optager et lån. Vi har samlet en række råd, du bør kigge nærmere på, hvis du overvejer at låne penge.

Det kan være fristende at sende en låneansøgning afsted, hvis du skal bruge et nyt TV, en ny bil eller generelt har nogle drømme, der koster penge.

Det er også helt i orden at låne penge til at finansiere sine drømme, men inden man sender ansøgningen, er det en god idé at tænke nogle ting igennem. På den måde ender du ikke med et dyrt lån, som du ikke kan at betale tilbage. Vi har samlet en række gode råd, som du bør tænke over og overveje, inden du udfylder låneansøgningen og finder dit NemID klar til at underskrive med.

Har du brug for pengene?

Den første overvejelse, du skal gøre dig, når du leder efter et lån, er, om du har brug for at låne pengene. Hvis du ikke står i en akut situation, hvor du skal bruge penge, kan det være en idé i stedet at lave en opsparing, som med tiden kan finansiere det, du ønsker dig.

Overvej også, hvor mange penge du har brug for, inden du optager et lån. Så låner du nemlig kun penge til det, du reelt har brug for. Hvis du f.eks. skal ud og købe ny telefon eller nyt TV, bør du beslutte dig for, hvilken model du skal have, inden du tager afsted. Elektronik varierer nemlig meget i pris, og der er stor forskel på, om du køber en telefon til 1.000 eller 10.000 kr. 

Læs også: Hvorfor optager man et kviklån?

Sammenlign lån

Hos GOLoan er vi mellemmanden mellem bankerne og dig. Vi tilbyder at indhente op til tre forskellige lånetilbud, så du kan få det bedste lån. Hvis du vælger at benytte en anden udbyder til at sammenligne dine lån med, er det selvfølgelig helt i orden. Det vigtigste er, at du bruger tid på at sætte dig ned og sammenligne dine lånemuligheder.

Du kan selv regulere lånebeløbet og den ønskede løbetid, når du sammenligner lån hos GOLoan. I sammenligningen skal du være opmærksom på følgende parametre:

  • Renten på lånet
  • Løbetiden
  • ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent)
  • Gebyrer
  • Stiftelsesomkostninger
  • Totalt tilbagebetalt beløb

ÅOP er dit pejlemærke for, hvad lånet kommer til at koste i løbet af løbetiden. Husk at være opmærksom på, at der naturligvis er flere renter på et lån, hvis det skal betales tilbage over fem år i forhold til, hvis det tilbagebetales over to-tre år.

Læs også: Hvilken gæld skal du afvikle først?

Lån ikke penge til at betale andre lån

Hvis økonomien er stram, kommer man hurtigt ind i en ond cirkel, hvor man ikke kan betale afdragene på ens lån. Uanset, om din gæld består af banklån, kviklån eller noget tredje, skal du aldrig optage nye lånfor at betale de gamle ud.

Det eneste tidspunkt, hvor det er en god idé at låne penge til at afbetale andre, er, hvis du optager et samlelån. Det kan samle dine små lån og klatgæld til ét samlet lån, hvor du har fuldt overblik over din gæld.

Hvis du står i en situation, hvor du føler, at du er nødt til at optage et lån for at betale andre lån af, anbefaler vi, at du tager fat i en økonomisk rådgiver. Han/hun kan hjælpe dig med at få styr på din økonomi og give dig overblik over, hvilke lån du først skal afdrage på. Du bør samtidig overveje, hvad du vil gøre, hvis pengene pludselig ikke er der til at betale dine lån tilbage. Er det f.eks. bedre at blive sat i RKI end at optage flere nye lån? Det kommer helt an på din situation, men det er i hvert fald tanker, du bør gøre dig.

Hvad nu hvis? – Husk at spare op

Det er et velkendt fænomen, at økonomien ændrer sig over tid. Også på lånemarkedet kan økonomien ændre sig, og renten på dit lån kan løbende ændres. Det betyder, at det kan blive dyrere for dig at betale dine lån tilbage. Det er især relevant for dig, hvis du har et lån med en variabel rente.

Vi anbefaler derfor altid, at du laver en opsparing, hvis du overhovedet har mulighed for det. Det giver dig en buffer til dårlige tider, hvor du kan have brug for nogle penge. En opsparing vil også hjælpe dig i fremtiden til at få nogle af dine drømme og ønsker til at gå i opfyldelse.

Hvor store er udgifterne til et lån?

Det koster penge at låne penge. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ned og gennemgår udgifterne på et lån, inden du optager det. På den måde kan du vurdere, om det er et lån, der passer til din økonomi.

Inden du tager et lån, bør du lave et budget over din privatøkonomi. Det giver dig overblik over dine faste udgifter og indtægter. Det giver dig også en idé om, hvorvidt du har pengene til at betale lånet tilbage og om, hvor stram din økonomi bliver, efter du har taget lånet.

Læs også: Sådan gennemskuer du prisen på et lån.

Hvor er det sikkert at låne penge?

I Danmark er der rigtig mange måder at låne penge på. Du kan selvfølgelig altid gå ned til din bankrådgiver og undersøge mulighederne for et lån. Mange tror ikke, at bankerne skal tjene penge på at låne penge. Derfor stoler de blindt på, at bankrådgiveren har deres interesse i tankerne.  Husk dog, at der også findes mange online banker, hvor du har mulighed for at låne penge.

Inden du låner penge, bør du vurdere virksomheden bag og se, om de er til at stole på. Du kan bl.a. undersøge følgende:

  • Har de gode anmeldelser på TrustPilot?
  • Skal du godkende med NemID?
  • Er deres prisstruktur overskuelig?

Vi håber, at vi med denne artikel har givet dig nogle redskaber, du kan bruge, inden du optager et lån.

Læs også: Sådan vælger du det rigtige forbrugslån.