Hvad koster det at låne penge?

Udgivet den

Hvad koster det at låne penge?

Der er intet, der er gratis her i verden. Det gælder også, når man skal låne penge. Selvfølgelig kan man være heldig at kunne låne penge af venner og familie. Men det kan ikke altid lade sig gøre.

Så må man i stedet ud og låne penge andre steder. Typisk foregår det i fysiske banker eller online. I denne artikel gennemgår vi bl.a., hvilke udgifter du kan forvente i forbindelse med lån. Og vi ser også på forskellige lånetyper og udgifterne forbundet med dem.

Hvor meget koster det?

At låne penge er en service, som sjældent er gratis. Men hvor meget koster det så? Det findes der ikke noget kort svar på. For det er forskelligt alt efter, hvor og hvor meget du låner.

Grundlæggende kan man sige, at det, du betaler i renter, er den pris, det koster at låne penge. Renter er nemlig noget, du tilbagebetaler udover det lånte beløb. Dertil kommer oprettelsesgebyrer og diverse månedlige ydelser.

Hvad påvirker prisen på et lån?

Prisen på dit lån kan påvirkes af mange faktorer.

Hvor lang tid du er om at betale lånet ud har betydning for lånets pris. Typisk er ÅOP’en lidt højere, desto kortere løbetid.

Derudover påvirker størrelsen på dit månedlige afdrag også lånets pris. Hvis långiver får lidt flere penge hver måned, kan de være villige til at tilbyde en lavere rente.

Især ved mange banklån beder de dig om at stille et aktiv som sikkerhed. Det er typisk en bil eller en bolig. Hvis du låner med sikkerhed, er lånet også billigere. Det skyldes, at långiveren er sikret at få pengene igen, fordi de så kan gøre udlæg i aktivet.

Hvis du f.eks. har fast ejendom, kan du overveje at låne med sikkerhed for banken.

Størrelsen på lånet er naturligvis også en af de største faktorer, der påvirker lånets pris.

Sammenlign lån

Når du vil låne penge, er det smart at indhente forskellige lånetilbud, inden du låner. Så er du nemlig sikker på, at du finder det bedste og billigste lån.

Den nemmeste måde at sammenligne lån på er gennem deres ÅOP. Det står for Årlige Omkostninger i Procent. Konkret betyder det, hvor store udgifterne ved lånet er i forhold til det lånte beløb.

Forestil dig et lån på 100.000 kr. med en ÅOP på 10 %. Løbetiden er på 12 måneder, og der er én årlig rentetilskrivning. 10 % af det lånte beløb er 10.000 kr., og derfor bliver de samlede omkostninger ved lånet 110.000 kr. (dette er dog et simplificeret eksempel – virkeligheden kan se anderledes ud).

Det er lovpligtigt at oplyse om ÅOP ved alle lån i Danmark. Bare husk, at både løbetid og lånebeløbets størrelse skal være ens på alle lånene, når du sammenligner. 

Læs mere om ÅOP her.

Der findes også rigtig mange lånesammenligningssider. Her indhentes lånetilbud fra forskellige banker. På GOLoan modtager du f.eks. op til tre lånetilbud. Så vælger du selv det lån, du synes, der passer bedst til dig. Det sikrer dig det billigste lån.

Hvad er det billigste lån?

Det er klart, at nogle lån er billigere end andre. Nedenfor gennemgår vi de mest populære lånetyper.

Realkreditlån

Realkreditlån er typisk de allerbilligste. Disse lån optager man, når man skal låne penge til at købe bolig for. Derfor kaldes de også boliglån. Her er renterne meget lave.

Der er flere grunde til, at det er de billigste lån. Dels stiller du i dit boliglån boligen som sikkerhed for banken. Det betyder, at de kan kræve, at du sælger boligen, hvis du ikke kan overholde betalingsaftalen. Ved denne lånetype er banken altså sikret at få sine penge igen.

Dels er de billigere end andre lån, fordi løbetiden er så lang. Normalt er den på 30 år.

Læs også: Hvor lang er løbetiden på lån?

Når du skal have ny bolig, bør du altså overveje muligheden for at tage et boliglån.

Banklån

Banklån kan være relativt billige. Men det er ikke altid, de vil låne dig penge. De vil nemlig være sikre på, at de kan få pengene igen. Derfor laver de en kreditvurdering af dig. Her ser de på dine indtægter og udgifter og vurderer, om, de tror, du kan betale pengene tilbage.

Læs også: Hvad er en kreditvurdering?

Hvis du får lov at låne penge i banken, skal du ofte stille et aktiv som sikkerhed. Så er banken sikker på at få pengene igen. Derfor kan de give dig en lavere rente sammenlignet med andre lånetyper. Men det kræver også, at du har enten en bil eller bolig at stille som sikkerhed.

Forbrugslån

Forbrugslån er en rigtig populær lånetype. Når du optager et forbrugslån, finansierer du forbrug. Det kan være alt fra en ferie til et nyt køkken. Du kan typisk låne op til 500.000 kr.

Når du optager forbrugslån online, vælger du selv løbetiden. Du har også indflydelse på, hvor store dine månedlige afdrag er.

Prisen på forbrugslån afhænger af mange ting. For eksempel har din indkomst, civilstand og dit månedlige rådighedsbeløb indflydelse på rentens størrelse.

Forbrugslån er ikke den dyreste lånetype, men det er heller ikke den billigste. Til gengæld er de rigtig populære. Det skyldes især, at man kan låne hjemme fra stuen, og at man får pengene hurtigt.

Kviklån

Kviklån er normalt kendetegnet ved at være relativt dyre lån. Det skyldes, at man låner penge uden sikkerhed. At de er dyre kan ses på deres ÅOP, der normalt er højere end ved andre lånetyper.

Oprettelsesomkostninger og månedlige gebyrer er også høje ved kviklån. Til gengæld er løbetiden kort, så det er ikke særlig længe, du skal betale af på lånet.

Læs også: Hvad er forskellen på forbrugslån og kviklån?

Lån penge hos GOLoan

Hvis du har brug for at tage et forbrugslån, er GOLoan et rigtig godt sted at starte. Her indhenter vi tilbud fra forskellige låneudbydere. Derefter modtager du tilbud fra tre forskellige banker. Du kan herefter vælge, hvilket tilbud der passer bedst til dig.

Du kan læse mere om GOLoan og vores service her.

Konklusion

Der findes ikke et konkret svar på, hvor meget det koster at låne penge. Det kommer naturligvis an på, hvilken type lån du vælger. Og løbetiden og størrelsen på den månedlige ydelse påvirker også prisen. Nogle lån er billigere end andre. Men hvilket lån du optager kommer helt an på din situation.

Generelt er den vigtigste huskeregel, at du skal sammenligne flere lån, inden du optager et. så kan du se, hvilket lån der passer bedst til dig.

Hvis du ønsker at sammenligne forskellige forbrugslån, kan du gøre det helt gratis på GOLoan.dk.

Læs også: Hvad koster det at have bil?